laupäev, 22. august 2015

Näpunäiteid puhuks, kui teil on kodus briti lühikarvaline kass



Kui te olete otsustanud endale pereliikmeks valida briti lühikarvalise, arvestage sellega, et...


britikas on aeglane kohaneja. Olge rahumeelne, andke talle täpselt nii palju aega, nagu ta vajab. Teie kodu sisaldab tema intelligentse kassimõistuse jaoks tohutult informatsiooni. Läheb aega, enne, kui ta kõik selle enda ajus läbi töödeldud saab. Kui ta on kohanenud ja lõplikult veendunud et teda ümbritsevate inimhiiglaste kavatsused pole tõepoolest halvad, ei ole temast rahumeelsemat ja tasakaalukamat looma. Meenutage endale, et ega teilgi polnud esimestel lasteaianädalatel lihtne.


Kui ta on noor, võib tal tekkida mänguisu just selsamal silmapilgul, kui olete otsustanud pärast pikka päevatööd kosutavasse unne vajuda. Britlane magab palju, kuigi võib lapse kombel algul öö ja päeva ära vahetada. Meenutagem pärast mõnda unetult veedetud ööd armastava muheluse saatel, et kass tegelikult ongi ööloom. Täiskasvanud britlane on üldjuhul rahu ja väärikuse kehastus ning palju ei mürgelda. Kui teie lähete magama, läheb temagi, või elab oma kassi-elu vaikselt. 


Ta tahab kõiges kaasa lüüa, mida iganes te ette võtate. Inimese igapäevatoimingud on britlase jaoks kõige paeluvamad tegevused üldse. Kui panete oma riideid sahtlisse, silub temagi käpaga teie kampsunit sirgemaks. Kui teete voodit, poeb ta meelsasti lina alla teid abistama. Kui pühite põrandat, istub ta väärikalt sodihunniku kõrvale ja peab aru, mida te kõigi nende tolmurullidega peale kavatsete hakata. Kui lesite voodis, läptop kõhul, üritab temagi klaviatuurile pihta saada või end sellele magama sättida. Tema leebest äralükkamisest pole kasu, sest ta on erakordselt sihikindel.


Ta ei talu tormakat lembust. Kui te armastate kiiret elutempot ja tuiskate sellest tulenevalt kohale vaid selleks, et korraks nina hellitlevalt tema kasukasse pista ja teda natuke tuti-plutitada, võite saada kõige põlglikuma ja jäisema pilgu osaliseks, mis üldse võimalik. Pigem eelistab ta oodata, mil te õpite aega maha võtma, elu nautima, diivanil koha sisse võtate ja alles seejärel tuleb ise teile märkamatult seltsiks.


Briti lühikarvaline võib istuda ja magada kõige kummalisemates poosides, mis innustavad teid naerma ja fotoaparaadi järele haarama. Samuti võib ta ette võtta veidraid tegevusi nagu näiteks istmiku peal diivani seljatoelt allalaskmine või õhust "nähtamatu" putuka püüdmine, mis võib kõrvalt paista nagu vaimu väljaajamine. Ta on tõeliselt naljakas ja head tuju tekitav kass. Kui teile meeldivad erilised ja meeldejäävad karakerid, on britlane kahtlemata kõige õigem valik.


Pinnad, mida ta ei ole suutnud teie elamises veel läbi käia ja järgi uurida, ei anna talle kuidagi asu. Ta võib süvenenult jälgida põrandalt teie uhiuut ja hirmkallist riidekappi, mida te pole tõenäoliselt siiski küünistamiseks soetanud, ja korduvalt endamisi aru pidada, mis moel küll sinna otsa pääseda. Kui ala on lõpuks vallutatud, kaotab ta selle vastu ka põletava huvi.


Vali ootamatu hääl on britikale paras šokk. On võimalik, et teil tuleb loobuda tolmuimejaga koristamisest ja hakata põrandavaipu igal nädalal õues kloppima. Veel lihtsam, kui loobute üldse vaipadest.


Võite heauskselt mõelda, et tahate talle parimat ja ostate kokku kõikvõimalikke piiksuvaid, kõrisevaid ning veerevaid mänguasju, mis oma veenvuses võivad teis endaski lapse äratada ja mängulusti tekitada. Kuid mitte briti lühikarvalises. Kõige huvitavamaks mänguasjaks võib talle osutuda hoopis teie hommikumantli vöö või kardinaserv.


Ta eelistab toitu ja vett vastu võtta vaid ühe inimese käest. Kui te ei kuulu tema lähiringkonda ja olete pisut võõram, võib pakutu juurde garneeringuks käiv võõras lõhn tekitada temas segadust, isegi vastikust. Sel puhul võib ta hakata käpaga veekausile põrandat peale kraapima või puistata oma jooginõusse kõik oma mänguasjad. Needsamad, mis te talle suures armastusetuhinas kokku ostsite ja millega ta ei oska midagi peale hakata.


Võite tulla mõttele, et teie armastatud briti lühikarvalisel on ebamugav kõval aknalaual magada ja teete talle pehme aseme. Vooderdate selle sameti ja karusnaha või mille iganes luksuslikuga. Ta kõigest nuusutab uut aset ega lähe sinna enam mitte ainumaski kord, kuigi magas enne samas paigas meelsasti. Sama kehtib kalli kassi-mängumaja puhul – kõiges raharaisk. Britikas leiab endale ise kõige mõnusamad kohad, kus end hästi tunda. Selleks võib vabalt ka osutuda voodis teie soe seljatagune või teie vana käekott, mille peal rahulolevalt lösutada.


Briti lühikarvaline pole reeglina sülekass, keda võiks titeriietesse rõivastada ja nukuvankris mööda õue ringi kärutada. Kui ta on otsustanud, et talle süles ei meeldi, ei õnnestu teil tema vastupanu ka kõige suurema armastusega murda. Ta armastab teid kiindunult, aga täpselt nii, nagu talle sobib.


Ta vaatab teiega meelsasti koos televiisorit ja seejuures on tema raugematu huvi ning suutlikkus pikaks ajaks ühele tegevusele keskenduda imetlusväärne. Talle sobivad ühtviisi hästi nii romantilised komöödiad, põnevikud kui ka õudusfilmid ja ta on harukordselt külma närviga – ei pane kordagi hirmust silmi kinni. Võib juhtuda, et kõige õudsema või tüütuma koha peal vajate hoopis ise temalt emotsionaalset tuge.


Britikas on tõeline sõber ja suurepärane kaaslane. Ta nurrub valjusti ja mõnuga, mis meenutab natuke kaugel eemal vurrava muruniiduki häält. Ta armastab inimese lähedust, see pakub talle suurt rahulolu. Vahel vaatab ta teid nii targa pilguga, et see võib tekitada teis inimlikku kohmetust ja kõhklust enda mis tahes kavatsuste suhtes. 


Britlane on loomupäraselt uudishimulik nagu kassid ikka. Võib juhtuda, et ta unustab korraks oma aadliväärikuse, kui talle jääb silma tema meelest midagi iseäranis põnevat. Olgu selleks siis pastapliiats, mälupulk või mõni muu väike tähtis pisividin, mille olete endale mugavalt käeulatusse asetanud seda eesmärgiga peagi kasutada. Britikas lihtsalt varastab selle, kahmab lennult hambusse ja kaob, talle tavapäratu kiirusega, et jahisaaki kusagil vaikses rahulikus kohas süvenenult uurima hakata, enne kui te asjast arugi saate.


Ta armastab jalutada aknalaudadel ja vaadata õue. Kergesti purunevad hinnalised nipsasjakesed on soovitatav ära panna või, veel mõistlikum, ära kinkida. Kuna teil on nüüd nagunii nõnda suurepärane kass, ei vaja te enam tarbetut tilu-lilu.


Britlane hoiab teid võlutuna ja õnnelikuna palju aastaid. Ta tervis on reeglina hea ning eluiga pikk. Kui olete vastastikku teineteisega kohanenud ja õppinud mõningaid leebeid järelandmisi tegema, olete leidnud temas kõige erakordsema sõbra ja kaaslase, kes võib panna teid ajuti kahtlema, kas tegu on tõepoolest kassiga või hoopis end kassi välimusega maskeerunud inimesega. Puhastverd ja laitmatute kommetega aadlikuga veel pealekauba. 











3 kommentaari:

  1. Suurepärane kokkuvõte!

    VastaKustuta
  2. Nauditav lugemine 🙂

    VastaKustuta
  3. Tõesti suurepärane lugemine. Võrratu kass on briti lühikarvaline. Ei vahetaks kellegi teise vastu.

    VastaKustuta