reede, 3. aprill 2015

Loomisel on uus näidend



Millega tegelen hetkel? Jaanuarikuus sai üpris kergekäeliselt antud lubadus kirjutada kodukandi aktiivsele ja andekale näitetrupile "Pungad" muistendite ja pärimustelaadne näidend, mida nad saaksid etendada augusti algul toimuvatel kodukandipäevadel. Kahekümne inimese tegevuskäik ja karakterite värvikus oma loosse ära paigutada ei ole esmapilgul just lihtne ülesanne, kuid samas on tegu päris paeluva väljakutsega. Seda enam, et ühe lavastamiseks kirjutatud näidendiga on käsi juba soe ja kogemus sellest üdini positiivne.

Kavatsen näidenditegelastele anda maalähedased nimed. Kindlasti lisan midagi jõetemaatilist. Võhandu jõgi, Pühajõgi. Mõte selle veerel toimuvatest sündmustest saab ilmselt kandvaks ja läbivaks jõuks.
Otsisin tähendusega nimesid, millel oleks kõla ja lennukust. Jõetüdruk, Pikse Piiga, Vihavald, Lenna, Tormi, Helemeel... Need on mõned esmased valikud, mis otsingul silma jäid. Kuna eelistan oma loomingus kajastada kaasaega, võtan kirjutades ilmselt pisut tänapäevasema suuna, mis jääb olemuselt siiski toetuma muistsele ja seda loomulikult ka väärtustama. 

Küllap nende väljakutsetega ongi nõnda, et nad tulevad ise me juurde ja meil jääb üle vaid kas käsi ulatada või selg pöörata. Viimast pole seniajani veel teha raatsinud. Mõnele keerulise logistilise asukohaga lugejakohtumisele on jäänud ajapuudusel küll minemata, aga enamasti pole ma ära öelnud. Iga asi on sild millegi uue juurde. Seda olen kirjutades õppinud.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar