pühapäev, 21. juuli 2019

Juulikuu, see südasuve kese




Suveajast on mõõtmatult parimad need palavad õhtud, mil taimed ohkavad kergendusest, kui õhusoe annab pärast pikka kuuma päeva paari pügala võrra järele, on natuke vähem palav ning seeläbi kergendust pakkuvam olemine. Õhk sillerdab kuldselt ja sajad pisimutukad, kes on oma peidikutest korraks välja söandanud pugeda, elavad selle kõige keskel oma saginarohket, nähtamatut elu.


Juuli, see südasuve kese, hakkab läbi saama, lõpu poole veerema. Ees on tumedad ning tummisemad augustiõhtud, täis ritsikate ennastunustavat saagimist, mere laiska soojust ja kirevate puhmastena siin-seal õide puhkevaid leeklillede lopsakaid põõsaid. Püsilillepeenrad on saanud sel aastal tublisti täiendust uute liikide näol, neist üks põnevamaid on kindlasti tumepunane aedmonarda, kroonlehed nagu pahmakas tumepunaseid sasijuukseid igas suunas päikese poole laiali. Ja amplites ripub endiselt rohkesti õielisi, läbisegi roosasid ja tumepunaseid petuuniaid, aiamajas ootab romantiline pitsikirjas valge latern hämaramaid suveõhtuid ja kätt, mis süütaks hämaruse peletamiseks selles võib-olla paksujalalise küünla.

Raamatu-uudise koha pealt niipaljukest, et lõppeks oleme jõudnud nii kirjastuse kui kunstnikuga kokkuleppele, et raamatu pealkirjaks saab esialgse "Ninasarvik Ninni, Lamantiin Lonni ja teised" asemel lustakas ja lakoonilisem "Panter Pauli pole olemas". Andres Kuura illustreerib hoogsalt ja koostöö temaga on jätkuvalt tore ning inspireeriv, aeg-ajalt saan üht-teist valmimisjärgus olevat näha ja vajadusel ka sõna sekka öelda. Mu uue lasteraamatu annab välja kirjastus Helios ja see ilmub veel sel aastal. Muus osas ei teagi, jätkan ajakirjalugude kirjutamisega, kas midagi uut kahe lühikese augusti puhkusenädala jooksul tehtud saan, eks see paistab, konkreetseid plaane hetkel ei tee, aga tõenäoliselt läheb ikka nii, et prognoositava puhkamise asemel üritan ära teha maksimaalselt palju võimalikku. No mine tea, küllap loodan ka mõnda tänasele sarnast rambet õhtut, mil aiamajas peale küpseliha ja jäätist ning head seltskonda end raamatut lugema unustada. 



Pildil: aedmonarda






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar