neljapäev, 20. detsember 2018

Jõuluaegset lugemist: lühilugu "Põhjatuul"



Jõuluaegset lugemist ajakirja "Saatus&Saladused" vahendusel.
Kõigest hetk hiljem, kui olin oma lühiloo ajakirjatoimetusele teele saatnud, välgatas mul, et kõikide otste sõlmimiseks ja efektsema lõpplahenduse saavutamiseks oleksin pidanud lõppu kirjutama veel ühe lühikese lõigu, kuidas Lana linnas esimese asjana suverehvid talviste vastu välja vahetada lasi. Või... juhtus libedal lumisel teel enne pärale jõudmist hoopis muud. Pigem kaldusin isegi arvama, et lugu oleks võinud lõppeda mitte Lana helgemat sorti mõttemõlgutusega, mida tähendusrikast pühade puhul oma lähedastele kinkida, vaid avariiga. Sündmustejada kiskus nagunii vägisi hoopis sinnapoole ja eks vahel ongi nõnda, et suure sisemise surutise ja murekoorma paine all võib nii mõnigi eluliselt oluline asi täiesti meelest minna ning unuda. Dramaatiline lõpplahendus andnuks loole hoopis teise ja märksa mõjusama värvingu.

Aga noh, kätte on jõudmas rõõmu- ja rahuaeg, võib-olla polegi hea idee lõpetada sellisel negatiivsel noodil. Igatahes kerkis tol paari nädala tagusel hetkel mu vaimusilma pilt sellest, kuidas Lana uus ja kallis auto teel äkki vibama hakkab ja juhitavuse kaotab. Õhus lehvivad aegluubis Lana heledad juuksed, silmis sähvib paanika. Käed pööravad meeleheitlikult rooliratast. Kõik keerleb, pöörleb, virvendab, karussellitab filmiliku aeglusega, kuigi tegelikkuses toimub kõik meeletu kiirusega. Auto teeb piruette, libiseb vastassuunavööndisse. Kogu Lana elu, kogu olnu, nii head kui halvad hetked omandavad nende mõne üürikese saatusliku sekundi vältel hoopis teise tähenduse. Suured mured kahanevad imetillukesteks ja tähtsusetuteks. Jääb vaid meeleheitlik ellujäämissoov, tahe tulla sellest kõigest kuidagi välja ja määratu, halvav hirm, et võib-olla, võib-olla läheb hoopistükkis teisiti... Võib-olla jõuab enne lõppu Lanani lohutu teadmine, et nüüd ongi kõik. 

Nii võib juhtuda, kui ei hoolita. Kui kurvastusest unustatakse eluliselt elementaarne. Ja lisaks unustatakse iseend, elades vaid selle nimel, et lähedastel oleks hea ning need isegi ei märka, et midagi on valesti.












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar