pühapäev, 21. veebruar 2016

Pisut pikem pilguheit minu kolmandale lasteraamatule "Sirelini kümme katsumust"



Rääkimaks oma uuest lasteraamatust "Sirelini kümme katsumust"... ega enne raamatuesitlust kuigi palju ette ära jutustada ja telgitaguseid avaldada ei tahakski.
Peatun siis pigem kõrvalisel. Raamatust endast lubasin kunagi pisut pikemalt kirjutada ka, ja lubadus on lubadus. Olgu siis kasvõi ümbernurga ja aimamisi.
Neid Keteriini-Sirelini lugusid on mul failina tegelikult nii mõnigi veel ja need räägivad tüdruku suureks sirgumise ilust ja esimese suhte magusast valust. Said kunagi kirjutet, kui olin kodune ja oli märksa rohkem aega kui praegu. Kas need ka kunagi raamatuiks saavad, ei tea. Pakkunud kirjastustele neid esialgu pole ja ega tõtt-öelda pole praegu sellist plaanigi. Pigem kujutas see enda lõbuks teemajätku ja mõttearendust, millel oligi toona kaalu ja tähendust vaid mu enese jaoks. Ikka kipub olema nõnda, et kui üks teema venib liiga pikaks, hakkab ta paraku tänapäeva kiirustava ja vähese ajavaruga lugeja silmis mingil määral oma väärtust kaotama. Küllap on lugejal ka keeruline järge hoida, mis siis neis eelmistes raamatutes täpselt ikka aset leidis ja varem oli. Et seda vältida, sai kolmanda raamatu puhul loodud täiesti uus peategelane, Sirelin, kes ei tea midagi Keteriinist, kel on omad mured, läbielamised, rõõmud ja katsumused. Kaudselt on tüdrukutes teadlikult ka midagi sarnast, nimekõla ja muudki.

Fantaasialugusid olen alati kirjutada armastanud. Nendega on lihtne, kõik on võimalik ja millegi kohta ei saa öelda väär või ebaloogiline. Mis kõik ei välista, et teemaga ei võiks haakuda mõni raske reaalne igapäevaelu argiprobleem või peresisene suhtesõlm, mille lahtiharutamine võib esiotsa sootuks võimatu tunduda. Mida saaksimegi võimetute kõrvaltvaatajatena teha? Lugeda ja kaasa elada? Miks mitte. Igaüks lahendab oma argiolukorrad omal moel ja oma võimalustest lähtuvalt.
Küllap Sirelin juba teab. Sitke on ta kindlasti, selline väheke ebatüüpiline tänapäevalaps, kelle rikas sisemaailm loob talle küllaga võimalusi probleemide lahendamiseks ja karmi reaalsuse pehmendamiseks omal, lapsepärasel ja fantaasiarikkal viisil.
Raamatuesitlus toimub esmaspäeval, 14. märtsil Hiiu Valla Lasteaia saalis. Kellaaeg on veel täpsustamisel. Kuulda saab ka mu kahest varasemast raamatust, "Keteriin Salaaias" esimesest ja teisest osast.


Raamatuandmed:

Väljaandja: kirjastus Argo  www.argokirjastus.ee
Ilmumisaeg: 2016. a. jaanuar
Raamatu formaat: Kõvakaaneline
Lehekülgi: 96
Mõõdud: 210x250
Illustreerinud: Epp Marguste
Toimetanud: Piret Ruustal












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar