reede, 9. detsember 2011

Hiiu Lehe artikkel "Martin Greeni juhtumist"

Kuna "Hiiu Lehes" ilmus ka üks kena artikkel, aga seda veebiversioonis saadaval pole riputan sellegi siia mälestuseks üles:

Kiiri Saare uus romaan "Martin Greeni juhtum" pakub lugejaile romantikat ja põnevust


Novembri lõpul ilmus "Lepatriinupüüdja" autori Kiiri Saare teine romaan, Kirjastuse Tänapäev 2011. aastal korraldatud noorteromaanivõistlusel auhinnatud lugu "Martin Greeni juhtum."
"Sul on olnud väga viljakas aasta," olla märkinud üks autori tuttav, kuuldes, et ühel ja samal aastal oli Kiiri Saar suutnud välja anda kaks raamatut.  Autor tunnistab, et tal jääb vaid üle selle arvamusega nõustuda.
"Kirjutamise geen on minus olemas olnud arvatavasti sündimisest saati. Kasvades üles kirjandusõpetajast ema käe all, ümbritsetuna raamatute turvalisest fantaasiaküllasest maailmast, oli see minu jaoks juba iseenesest soodne loominguline pinnas," rääkis autor.
Kiiri Saare kõige esimene kirjanduslik katsetus pärineb arvatavasti kusagilt teisme-east, mil ta pani ühe suvise maal veedetud nädala jooksul kirja seiklusrikka koomiksi, mille ta õed suure huviga läbi lugesid.
Mõtteni aktiivsemalt proosat viljelema asuda jõudis ta alles mõni aasta tagasi. "Esiteks nõuab loomingu avaldamine mingis mõttes kahtlemata suurt julgust, et oma mõtete ja fantaasiaga avalikkuse ette astuda, vähimatki teadmata, kuidas üldsus sellesse suhtuda võiks. Teiseks polnud ma kuigi kindel, kas suudan kirjandusmaastikul üldse läbi lüüa," selgitab autor.
Kiiri Saare teist romaani võiks määratleda eelkõige romantilise põnevusloona, mille sihtgrupp pole kindlasti mitte ainult noored, vaid kõik, kes peavad lugu romantikast ja põnevusest. Romaan pandi kirja spetsiaalselt kirjastuse Tänapäev romaanivõistluse jaoks, pigem kirjutamise rõõmust kui reaalselt võidutulemust lootes. "Seda enam olin üllatunud, et taolisel võistlusel esmakordselt osaledes osutus mu käsikiri kohe parimate hulka valituks," tunnistab noorteomaani auhinnatud autor.
Kiiri Saar usub, et üht põnevusromaani on tegelikult märksa keerukam kirjutada kui armastuslugu, kuna romaan – igasugune romaan tegelikult – peab suutma algusest lõpuni pinget hoida ja põnevust kruvida ning ei tohi olla läbinähtav, nii et lugeja juba poole peal aru saab, kuidas raamat lõpeb.
Raamatu on kujundanud kunstnikud Jaak Peep ja Laura Pappa. Kaanekujundus – äikesenooled südames – annab päris ilmekalt ja tabavalt edasi romaani sisu – peategelase kannatusi kallima kaotuse pärast. Kuigi romaani läbiv temaatika on lein, ei ole kohe päris kindlasti tegemist nutulauluga ja teos pole algusest lõpuni traagiline, vaid tõsise teema kõrval on sisse toodud ka lõbusamaid olukorrakirjeldusi. Eelkõige selle näol, et peategelase perekond koosneb päris mitmest värvikast ja meeldejäävast karakterist. Romaanis tekib küllaldaselt huvide konflikte, erinevate põlvkondade arusaamu igapäevaolmest ja selle pinnal päris toredat situatsioonikoomikat.
"Ega inimesed ei tahagi tänapäeval eriti midagi ülemäära sünget lugeda," arvab kirjaniku kirjandusõpetajast ema. "Elu me ümber on niigi sünge ja raamat võetakse kätte pigem ikkagi selleks, et midagi positiivset kogeda. Ma olen jõudnud juba kolm esimest peatükki läbi lugeda ja tõesti, põnev on!"
"Raamatu sündi võrreldakse sageli lapse sünniga ja küllap nii see mingis mõttes ongi – annad oma teosele elu, jälgid kõrvalt ta käekäiku ja loodad südamest, et ta siin suures maailmas, kus niigi meeletult palju loomingut ilmub, endale väärika koha leiaks. Mul on siiani õnneks hästi läinud, kuna mu esimene romaan "Lepatriinupüüdja" võeti üllatavalt soojalt vastu, " räägib autor. "See annab julgust loota, et ka "Martin Greeni juhtum" pakub lugejaile piisavalt närvikõdi, põnevust ja toredat kaasaelamist."

Romaani sisukokkuvõte:

Kuidas sa tunneks end maailmas, kus miski pole korraga enam nii, nagu su silmad sulle väidavad? Täpselt nõnda juhtub peategelase Martiniga, kelle elu on peale kallima kaotust muutunud lõputuks leinaks. Olles seni elanud maailmas, kus apelsin tähendab vaid mahlast suutäit ja golfikepp lõõgastavat pärastlõunat sõprade seltsis, muutub korraga kõik. Ühest saatuslikust kohtumisest kummalise tütarlapsega pimedal meeleheiteööl saab alguse sündmusteahel, mida pole enam võimalik peatada ja milles miski pole lõpuks enam nii nagu näib.
Kas peategelane suudab hingelises kaoses taas tasakaalu leida ja lahendada mälukaotusega tüdruku ümber heljuv salapära müsteeriumi? Mida sügavamalt Martin salapärasesse võõrasse kiindub ja lähemale lahendusele jõuab, seda enam muutub neid ümbritsev turvaline reaalsus kohutavaks ja eluohtlikuks painajaks.

"Martin Greeni juhtum" on Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev 2011. aasta noorsooromaanivõistluse üks võidutöödest. Kokku laekus selleaastasele võistlusele 32 tööd. Tegu oli järjekorras kuuenda noorteromaani võistlusega, kokku on aastate jooksul laekunud 135 käsikirja, millest avaldatud on umbes 25. Võistluse korraldamist toetas Kultuurkapital.

Allikas: Hiiu Leht, 9. detsember, 2011



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar