neljapäev, 14. november 2019

Ilmumas on ajakirja detsembrilugu "Tööle eksi alluvusse"


Ajakirja detsembrilugu on inspireeritud talvest. Üle paljude aastate on talv mulle meeldima hakanud. Eelkõige puhtuse ja rahu tõttu, mida see vaikne karge aastaaeg endaga kaasa toob. Otsatu, võibolla ka illusioorse vabadusetunde tõttu, mida tekitab piimvalgete, maapinna poole pöörlevate räitsakate vahtimine, nagu seda sai lapsepõlves alatasa tehtud.
Talvemeeleolu on mu loos muidugi ainult aimamisi, väikese värvipuhta ja kergendust pakkuva nüansina. Mu sulesünnitis, nagu ikka, räägib inimestest, nende loomuse veidrustest ja keerukusest. Peategelasi on sedapuhku kaks, Orman ja Ursula, kaudselt ka Ormani ema Olivia, kes figureerib loos vaid kaudselt, pineva ja kontrolliva varjuna. 

Ennast ajakirjandusmaailmas teostav ja ülepea töösse sukeldunud Ursula leiab end ühel imelikul päeval veidra dilemma eest. Üle pikkade aastate võtab temaga ühendust tema eks, kes on vahepeal asutuse juhiks saanud ja pakub talle tööd enda alluvusse. Palk ja töötingimused meelitavad, mees ise aga mitte. Orman on Ursulale vastukarva nagu alati. Tõtt-öelda hämmastab ootamatu pakkumine naist omajagu, sai ju omal ajal kolinaga lahku mindud ja teatavasti pole ükski lahkuminek mingisugune meeldiv mälestus. Suhte purunemisel oli palju põhjuseid, üks neist kahtlemata kergendus tõiga üle, et pääseb lävimisest kuivikutest mehevanematega, kellega Ursula kuidagi ühist keelt ei suutnud leida.

Ja nüüd on Orman tagasi. Oma imeliku ettepanekuga. Kõrgharitud ja intelligentne Ursula pole kaugeltki rumal naine ja aimab, et pakkumise taga võib peituda muudki. Mehe ärritav harjumus on talle hästi teada. Siiski ei pea Ursula mõistlikuks otsesõnu keelduda, vaid annab endale võimaluse üle aastate eksi uuesti näha ja veenduda, kas mees on vahepealse aja jooksul muutunud või mitte. Nõnda kõnnib naine kaalutlevalt läbi pehme talve ja seisab lõppeks eksi moodsates tööruumides sugugi mitte tavatu dilemma ees – raha või eneseteostus? Sest mehe poolt pakutav maailm ei paista olevat kaugeltki säärane, nagu tema enda mugavas kontorinurgakeses mõnusate kolleegide seltsis. Elustub vana vimm ja Ursulale meenuvad kõik need põhjused, miks sai omal ajal "nägemist" öeldud. Milline on hind, mille eest oleme nõus ennast müüma, kas see kõik on seda väärt ja kas me peaksimegi seda ülepea kaaluma? 

"Tööle eksi alluvusse" ilmub ajakirja "Saatus&Saladused" detsembrinumbris.
Pilt: internet








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar