kolmapäev, 5. juuni 2019

Lähiajal ilmunud ja ilmuvat kirjandust


Kuigi eelmise kuu ajakiri "Saatus&Saladused" on nüüdseks müügilt kadunud ja asendunud juuninumbriga, on endiselt võimalik ajakirja veebiväljaande vahendusel visata silm peale eelmise kuu lühijutustusele "Kolm meest, kolm lugu". Seda saab teha järgneval lingil: http://www.saladused.ee/kolm-meest-kolm-lugu
Juunikuu toob teieni loo "Nõiaring", mis räägib kitsikuses pere argipäevast ja raskuste kiuste kokkuhoidvast meelelaadist. Siinkohal pole tegu valede valikute ja eluoskamatusega, vaid eesmärgistatud kokkuhoiuga, tänu millele on võimalik järeltulijat koolitada ja seeläbi talle paremat elujärge võimaldada.

Juulikuus ootab lugemisjärge lühilugu "Naabrid", mis sai eilse seisuga ajakirjatoimetusse ära saadetud. Lugu on mõningal määral autobiograafiline. Mitte küll täielikult, mõjususe ja põnevuse suurendamiseks on mul vahel tavaks oma lugudele pisut vinti juurde keerata. Tegu on ju eelkõige siiski ilukirjandusega, mis võimaldab mugavalt ning oma parema äranägemise kohaselt piire nihutada ja reaalsust fiktsiooniga segada. Uuest loost lähemalt edaspidi.
Laste loomaraamat "Ninasarvik Ninni, lamantiin Lonni ja teised" on toimetajale üle antud ning töö sellega hakkab peagi pihta. Lasteraamat ilmub selle aasta teises pooles. Pealkiri saab kirjastuse soovil ilmselt olema pisut teine, lühem ja tabavam, aga täit selgust selles osas veel ei ole. Kaalume erinevaid pealkirjavariante. Toimetaja Mari Kleini üle on mul siiralt hea meel, tundub tugev, asjalik ja suure kogemusega tegija, kelle nõuandele saab toetuda. Kui lasteraamatuga läheb hästi, on võimalik, et kirjutan suvepuhkuse ajal loomaraamatu sarjale järje mingi muu maailmajao loomadega. Praeguse seisuga on ilmunud loomaraamat Austraalia asukatega ("Maailma parim dingo", Argo 2017, ill. Ruudu Remmelgas) ja ilmumas on lõbusad lood Aafrika loomariigist, mille annab välja kirjastus Helios ja illustratsioonid teeb Andres Kuura, kes on tõenäoliselt nõus ka järgmist, hetkel alles idee kujul ja veel mitte eksisteerivat käsikirja illustreerima. 


Minu kõige värskem seni ilmunud raamat, novellikogumik "Ella Ulrikese kadunud maailm" on samuti mõningal määral autobiograafiline, täpsemalt siis nimilugu. Teos on leitav igast suuremast raamatupoest, astuge aga lahkesti ligi. 
Teadusliku fantastika žanrisse kuuluv ulmejutustus "Vana Maailma varjud" sai üle antud staažikale ulmekirjastajale Eva Lutsule, vaatab, kuidas sellega edasi. Kui Kultuurikapital on lahke, saab sellestki tekitada uue raamatu. Kui mitte, tuleb olukord pisut ümber mängida, kirjutada juurde veel üks sarnane jutustus ja pakkuda kuhugi mujale. Sai nüüd kokkuvõtvalt selline informatiivne postitus. Tehtut on palju, üht-teist veel ees, aga ilus ilm kisub hoopistükkis õue ja ujuma. Valgeõieline kibuvits avab õisi, aia taga lokkav hein lõhnab varasuve ja loendamatute niidutaimede järele. Puhkus on alles augustis.


Pilt: internet









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar