pühapäev, 3. jaanuar 2016

Aasta alguse aforisme





Ära tee midagi enne, kui oled selleks psühholoogiliselt valmis. Kiirustamine toob endaga enamasti kaasa lombaka tulemuse.

Enamus asju elus ei juhtu niisama. See nõuab tõsist isiklikku panust. Seisa ise hea selle eest, et juhtuks see, mida sa soovid juhtuvat.

Õpi selgelt ja konkreetselt väljendama oma isiklikku tahet. See pole ebaviisakus, vaid kõigest enda vajaduste väljendamine, mis on igati loomulik. Inimestel on lihtsam sind mõista ja sulle vastu tulla, kui nad teavad su eelistusi ning hoiakuid.

Ära oota, et elu valiks sinu eest. Vahel valib ta valesti.

Mida varem lõpetad ootuse, et inimesed käituks nõnda, nagu sulle sobib, seda lihtsam sulle enesele. Vahel võivad nad positiivselt üllatada, aga võta seda pigem meeldiva erandi kui reeglina.

Eksimine on väga inimlik ja seda juhtub kõigiga. Eksimusi ei tasu võtta traagika, vaid väärtusliku õppetunnina. Tarkus on mitte korrata sama viga.

Kõike ei pea jõudma. Teosta ainult kõige olulisemat. Võimalusel võta vabalt nii tihti, kui võimalik. Hinda puhkust kui väärtuslikku eneselaadimise allikat ja puhka naudingu ning süümepiinadeta. See on loomulik osa elust.

Ära anna kergekäeliselt lubadusi. Ära võta liigseid kohustusi ja ära looda tunnustusele. Rumalus on üritada saavutustega ära teenida maailma heakskiitu. Kes on üldse maailm, kellele sa meeldima peaks? Piisab rahulolust iseendaga.

Kõige tähtsam on emotsioon, mille üks või teine sinusse jätab. Mõnikord on asjasse panustatud vaeva kaal suurem kui lõpptulemusest saadav rahulolu ja sellised tegevused ei tasu end emotsionaalses plaanis enamasti ära. Kuula alati sisehäält, millise tunde üks või teine otsus sinusse jätaks ja lähtu sellest.

Kõige väärtuslikum on aeg. Mida küpsemaks sa saad, seda vähem on sul aega. Kasuta aega õigesti. Ka iseenda tarbeks.

Lõpeta püüd maailmale meeldida. Maalima armastus on äärmiselt ebapüsiv, kõikuv, muutuv ja isiklikus plaanis suhteliselt väheoluline nähtus. Pigem ole tasakaalus ja armastuseseisundis iseendaga. Hooli endast, meeldi enesele. Võta vastu otsuseid, mis teevad su enda elu paremaks, mugavamaks. Lõppeks on sul endal vaid sa ise, kellega pead läbi saama ja rahu tegema. Kohtle end sõbrana.

Lõpeta enda võrdlemine teistega. Mida varem loobud võiduajamisest "kes on kiirem-parem-targem", seda pingevabamalt suudad panustada heasse läbisaamisesse. Elu pole võidujooks ja mis tahes võistlusmomendi tekitamine on üksnes tarbetu stress. Kaasinimeste isikliku elu koormad, millest me ei pruugi midagi teada, on väga erinevad.

Ära rahuldu ebapiisavaga. Sa saadki ainult niipalju, kui maailmalt küsida söandad. 

Kooselu on tiimitöö. Partnerlussuhte siht on ühiste eesmärkide nimel parima isikliku panuse andmine. Me oleme üks meeskond, mitte rivaalid. 

Ära ülehinda materiaalset. Samaväärselt olulised on emotsionaalsed elamused. Ära jäta ennast neist ilma, sest need talletuvad kauaks meeldivate mälestustena. Kogu neid. 

Elu ei ole midagi müstilist, mis juhtub ilma sinu osaluseta. Sinu enda otsused määravad suuresti su käekäigu. Sestap vali õigesti. 

Kui soovid tingimusteta kiindumust, võta endale lemmikloom. 

Tegele sellega, mis sulle tõelist rõõmu ja rahulolu valmistab ja tegele sellega nii tihti kui võimalik. See ongi see, mida sa siin elus tegema pead.

Mitte kunagi ei ole hilja, alustamaks sellega, mida tegelikult soovid. 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar