reede, 28. oktoober 2011

Madeira, 6. päev - Rannaelamused

Kuna saarele, mis mõõtmetelt on umbes Hiiumaa-suurune, sai nelja päevaga tiir enam-vähem peale tehtud ja enamik vaatamisväärsusi üle tsekatud, anname hommikul rendiauto ära, otsustades eelviimase päeva vabamalt võtta ja rannas veeta.

Kuigi selliseid rannas peesituse päevi koguneski kõigest üksainus, kuna tahtsime maksimaalselt näha ja hulgaliselt muljeid saada, omandas mu nahk kõigest mõne tunniga kauni kuldse jume, mille nimel Eestis paraku märksa pikemalt vaeva näha tuleb. Tegi küll natukene kadedaks!


Paljudes kohtades märkasime vilkalt ringi sibamas tillukesi sisalikke, mis on üheks Madeira rahvuslikuks sümboliks, mida kohtab nii albumitele kui tassidele-taldrikutele maalituna. „Madeira“ ise tähendab tõlkes „puu“ ja neid leidub siin tõesti palju, enamik seesuguseid, mida me kõigest lillepottides kasvamas nägema oleme harjunud.
Noliinad, kummipuud, hulgaliselt erinevaid palmiliike, sõnajalad, rododendronid, fuksiad, aaloed, jõulutähed, hortensiad… kõik mõõtmatult suured, lihavad ja õnnelikud selles aasta läbi kestvas troopilisuses.
Kõige eksootilisem oli ilmselt näha banaaniistandusi siin-seal rammusatel punamuldadel kasvamas, rohelised lehed lihavad ja laiad, nii et kasuta või rannalinana. Samas märkasime ka viinamarjapõlde, apelsinipuid, kõik mitu korda aastas saaki kandmas.


Kohalikud peavad küll põlde, kuid reeglina ei asu need maja juures, vaid pisut eemal mäekülgedel, kus on viljakam pinnas.
Kohalik banaan on natuke pisem kui meil poelettidel, maitseb pisut vürtsikama ja värskemana ning kõlbab isegi rohelisena juba väga hästi süüa.
Külastasime ka paari kirikut, mille uksed olid keset päeva kutsuvalt lahti, avaldades muljet oma hiigelsuurte värviküllaste maalingutega. Madeiralane pidada olema väga usklik.

Õhtul testisime kohalikus söögikohas rahvuskala espadat, mis maitses natuke nagu meie hõbeheik ja mille üle kohalikud kangesti uhked on. Kala ise pidada elama 6 km sügavusel, tulles pinna lähedale ainult öösel, näeb välja suur ja üsna hirmuäratav, tavatsedes mõnikord isegi inimese pikkuseks kasvada.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar