neljapäev, 5. november 2015

Kunstiteraapia - võimalus töötada alateadvuse ja fantaasiatega



Eile õhtul alustasin järgmise koolitööna esitlusgraafika koostamist, valides teemaks kunstiteraapia. Kui ma ülikooli kõrvalt veel kunagi midagi õppida tahaks, oleks see loovkirjutamise kõrval just nimelt üks neid suundi, mis tõeliselt paeluks. Pakkuda teraapiat läbi kunstiloome. Õnneks annab ka erialane töö praegu selleks piisavalt väljundit. Joonistame ja loome lastega hästi palju ning minu rõõm valminud töödest on sama suur, kui laste endi oma. Hetkel on teemaks isadepäevakaardid, mis tulid erakordselt rõõmsavärvilised ja kaunid. 

Otsides esitluse materjali tarbeks pilte ja sukeldudes kõige erinevamate kunstitaieste virtuaalsesse maailma, jõudsin taaskord äratundmisele, kuivõrd kodune, meeldiv ja turvaline on maalikunsti maailm, kui sügavat ja rahuldustpakkuvat sõnumit on võimelised edasi andma värvid. See on emotsionaalselt toetav, armastust pakkuv maailm, milles olla on vajalik, õige ning hea. Maailm, mis aitaks kunstiõpetaja ja kunstiterapeudina muuta nii laste kui täiskasvanute minapilti ning vildakile vajunud reaalsust etemaks.

Katkend töös kasutatud materjalist:

Kunstiteraapia on kunsti kasutamine teraapilistel eesmärkidel. Kunstiteraapia pakub võimalust väljendada raskeid või segadusttekitavaid tundeid turvalisel viisil. See on ainulaadne tee suhtlemiseks ja mõistmise saavutamiseks. Teraapias aset leidev loomise protsess viib meid lähedale oma kujutlusi loovale osale ning süvendab intuitsiooni. Protsess toob igas inimeses peituva sisemise tarkuse ja tervenemise teadlikule tasandile. See kasvatab sõltumatust, sisemist teadlikkust ning isiksuse tervist ja terviklikkust. Oluline pole mitte tulemus, vaid loomise protsess ise, mille käigus toimub pingete vabanemine, hinge ja keha arengu stimuleerimine ning emotsioonide väljendamine.



Läbi kunstitöö võib näha oma varjatud tundeid ja hoiakuid ning saada seeläbi väärtuslikku materjali teraapiaks.
Kunstiteraapia võib toimuda nii indivduaal- kui grupitööna. Mõlemal juhul on oluline usalduslik ja turvaline õhkkond, mis annab võimaluse julgeks eneseväljenduseks. Terapeudi rolliks on tähele panna ja aidata kliendil avastada ja mõista tema oma väljendust ja kunstitööd ning aidata mõista, kuidas see on seotud elusituatsioonide ja -väljakutsetega.
Kunstitöö võib sündida spontaanselt või valmida terapeudi poolt pakutud teemadest. Seejärel julgustatakse klienti uurima kunstitööd sõnaliste seoste kaudu või edasise loova tegevuse abil. Lisaks traditsioonilistele verbaalsetele nõustamisoskustele ja -kogemustele on kunstiterapeudid koolitatud aitama oma kliente kasutamaks loomisprotsessi sisemise psühholoogilise ja emotsionaalse kasvu ja tervenemise soodustamiseks. Kunstiteraapia kasutab tööks sümboleid, kujutlusi, metafoore, vorme, jooni ja värve.



Kunstiteraapia aitab avada meie loovuse – meis kõigis peituva sisemise võimekuse, mis viib paranemise ja tervise juurde. Kunsti loomine, mida toetab koolitatud kunstiterapeut, lubab meie sisemisel minal väljenduda ja annab võimaluse läbi loodud töö mõista ja näha oma olukorda uuest vaatenurgast. Kujutised, mis jõuavad sõnadest sügavamale, võimaldavad väljendada mitmeid tähenduste kihte, kõneldes asjadest, mida on liiga keeruline või raske sõnadesse panna.
Loov protsess on oma olemuselt tervendav. See toetub tugevatele külgedele ja aitab orienteeruda tihti keerulisel sisemise kogemuse ja välise reaalsuse vahelisel maastikul. Sümboolne väljendus kunstiteraapias annab turvalise ruumi, et uurida võimalikke valusaid kogemusi. Kunstiterapeudi kaasabil saab selles protsessis läbi töötada raskeid tundeid ilma, et tunneksid ennast nendesse uppununa või kontrolli kaotanuna.
Kunsti kasutamine eneseväljendusena aitab leida turvalisi viise, et jõuda ärevust põhjustava ainese äratundmiseni, vaadata teemadele uuest vaatenurgast ja leida loovaid lahendusi probleemidele ning jõuda oma sisemise mina sügavama mõistmiseni.
Kunstitöö loomine tõstab enesehinnangut, enesekontrolli tunnet ning annab rahuldustunde ja edukogemuse, mis tugevdavad terveid toimetulekuoskusi.



Visualiseerimine ja looming ning selle kaudu uute seoste loomine aitab pingete leevendumisel ja ressursside lisandumisel.
Kui inimene on sattunud raskesse situatsiooni – kogeb arengu- ja identiteedikriisi või depressiooni, pakub kunstiteraapia võimalusi kriisist väljumiseks ja uute vaatenurkade leidmiseks kinni jooksnud olukorrale. Raskete hetkede, kriisisituatsioone puudutavate mälestuste, kogemuste ja tunnete väljendamine pildis, muusikas või liikumises, nagu ka nähtavaks ja terapeudi poolt vastu võetavaks saamine, on juba iseenesest kriisikogemust parandavad ja ravivad meetodid. 



Samuti on võimalus teraapia protsessis ennast ohutult välja elada - olla agressiivne, rünnata, väljendada oma jõudu, viha, raevu, ahastust ja kurbust. Savi annab võimaluse baasiliseks maanduseks. Materjali on piisavalt, see ei hakka vastu, ei saa haiget, ükskõik, mida temaga ei tee. Terapeudi roll on olla kliendi protsessi saatjaks/tunnistajaks, pakkudes turvalist eneseväljenduse võimalust. Laste jaoks on kunstiga tegelemine väga loomulik eneseväljendusviis, seega on neil just kunsti kaudu lihtne oma probleeme ja vajadusi väljendada. Kunstiteraapia on loov ja mänguline protsess, mis annab võimaluse muutuste tekkimiseks käitumis- ja suhetemustrites.
Kunstiteraapia sobib lapsele puhul, kui tal esineb suhtlemise- ja kontaktiprobleeme, kohanemisraskusi, probleeme enesehinnanguga, tähelepanu - ja keskendumisraskusi, õppimisraskusi, hüperaktiivsust ja/või ärevust.


Täiskasvanute puhul on kunstiteraapia orienteeritud inimestele, kes soovivad arendada enda loovust, eneseteadvust, aktiveerida ning avada enda sisemisi ressursse ja maandada pingeid. Kunstiteraapia on võimalik nii individuaal-, paari- kui ka grupiseanssidena. Kunstiteraapia sobib täiskasvanutele, kel on raskusi tunnete väljendamise või kogemisega, soov iseennast aidata ja oma arengus edasi liikuda, soov arendada eneseteadlikkust – töötada alateadvuse, fantaasiatega. Samuti puhul, kui soovite arendada loovust, spontaansust ning aktiveerida ja avada oma sisemisi ressursse, lahendada hetkekriise – saada üle hirmudest, tunnete, et olete sageli väsinud, ärev või pinges. Samuti sobib kunstiteraapia siis, kui on soov kogeda eduelamust ja rõõmu tegutsemisest, parandada oma suhtlemis- ja kontaktiloomisoskust. Ka siis, kui teil on tähelepanu- ning keskendumisraskused, olete oluliste muutuste ja valikute ees, olete üle elanud trauma, leinate või teil on depressioon.


materjali allikas: 
kunstiteraapiad.ee
piltide allikad: 
youandi.com
cristinafaleroni.blogspot.com
peregrinacultural.wordpress.com
Vladimir Ezhakov - "The Reading Girl" 
arttherapyconnemara.com








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar