esmaspäev, 8. juuli 2013

Novell "Üksildaste südamete tänav" Saladuste juulinumbris

Ajakirja Saladused juulinumbris ilmus mu värskeim novell "Üksildaste südamete tänav."
Loo peategelane Hanna usub, et on sünge mineviku ja mälestused kasuisa jõhkrusest selja taha jätta suutnud, elus uue lehekülje pööranud ning end tööalaselt edukalt teostamas. Sellegipoolest ei näi minevik temast nõnda lihtsalt lahti lasta tahtvat. Hanna teele joonistub taas minevikuvarje, ületöötamine kipub tervist kimbutama ning ka tulevik näib ühe kalli inimese kahepalgelisuse pärast ta teele veeretavat uusi pettumusi.
Siiski ei raatsinud ma lugu lõpetada läbinisti sünge noodiga, kuna ka Üksildaste südamete tänaval võib kohata mõnd teist üksikut hinge ning seeläbi tunda end pisut vähem üksildasena. 

Kes see salapärane tegelane aga on, sellega tee tutvust ajakirja juulinumbris!
Lisan siia lugu tutvustava katkendi.


Üks ebamugavamaid hetki Hanna elus oli üks pilvine kolmapäeva pärastlõuna, mil üle ta kontori ukseläve astus isa.
Naine tõstis arvutiekraanilt silmad, suutes suurivaevu võpatamast hoiduda.
«Ma väga vabandan, ta lihtsalt trügis sisse,» vabandas sekretär silmanähtava piinlikkustundega. «Ma kutsun kohe turvamehe,» lisas ta, pidades meest tänavalt tüütama tulnud hulguseks, kes tulija sisuliselt ka oli.
«Pole vaja,» ütles Hanna kiiresti ja ta pilk rändas üle mehe turske kogu. Isa punase ja paistes näolapi nägemine elustas ainsa hetkega kõik ta lapsepõlvehirmud. «Ole hea, jäta meid kahekesi.»
«Muidugi,» kohmas sekretär viisakalt ja sulges vaikse klõpsatuse saatel ukse.
Isa kõndis mõõdetud sammul lähemale ja jäi siis keset ruumi seisma, just nagu kaaluks, mida peale hakata. Vahtis ühte ja näppis teist, viites meelega aega.
«Tere, isa,» lausus Hanna püüdlikult neutraalsel toonil.
Mees mõmises vastuseks midagi arusaamatut. Ringivahtimisega lõpuks ühele poole jõudnud, peatusid ta karmid terashallid silmad kasutütrel.
«Kena sooja pesa endale saanud, mis?» urises ta siis. «Läheb hästi, jah?»
Hanna tajus isa häälekõlas varjatud ärritust, ent manas sellegipoolest näole lepitava ilme. «Pole viga.»
«Või pole viga?» Mees rögises naerda, astus sammukese lähemale, nii et Hanna tundis ilmeksimatult temast hoovavat kirbet mustuse ja viina lõhna. «Elad nagu mingi kuradima printsess! Aga oma viletsat isa, kes vaevu ots otsaga kokku tuleb ja kolkas virelema peab, pole mahti vaatama tulla, mis?»
Hanna lõi pilgu maha. Tõsiasja, et ta peale ema surma maakoju jalgagi polnud tõstnud, ei olnud tal millegagi siluda, sestap püsis ta vait.
«Sellised need lapsed on,» jätkas mees ja näppis määrdunud sõrmega rulood. See plaksatas vastu klaasi nagu piitsahoop ja pani naise võpatama. «Toida ja poputa neid nagu kuningatütreid, aga lõppeks on see ikka enda mure, kuidas omadega hakkama saad.»
«Millegipärast mulle küll ei meenu, et sa mind kunagi poputanud oleks,» sähvatas Hanna, hääles jahe pahameel.
«Soh, ülbe ka veel!» nähvas mees.
Hanna tundis, et hakkab kannatust kaotama. «Miks sa tulid?» Ta heitis närvilise pilgu arvutiekraanil pooleli jäänud tööle. «Ma vabandan väga, aga mul on tõesti kiire.»
«Kiire ja kiire,» torises mees. «Sellised need tänapäeva noored on – kogu aeg on neil kiire. Aga kuhu, kas nad seda ise ka teavad? Minul, näh, pole kuhugi kiiret. Kui, siis ainult surnuaiale su muti kõrvale.»
Ruumi täitis käre naer, mis kasvatas Hannas ebamugavust.
«Võiksid sinna tõesti tihemini sattuda, et ema haud korras hoida. Kui ma viimati kalmistul käisin, võttis umbrohi võimust. Päris nukker oli vaadata.»
Seesuguse jutu peale tõmbus mehe nägu pilve. Tulija naaldus rusikatele toetudes lauaservale, kummardus ettepoole ja üle ta lauba joonistus tuttavlik tige korts, mida Hanna liigagi hästi mäletas.
«Sina, plika, ära tule mulle õpetama, mida mina tegema pean!» raksatas mees kõuehäälel. «Arvad, et kui sul on raha, võid kogu maailma käsutada. Tühjagi! Ennegi nähtud sinusuguseid lehtsabasid, kes end maailmanabadeks peavad. Natuke aega teevad tähtsat nägu, lendavad uhkete autodega ringi ja klõbistavad arvutiklahve, aga siis läheb miski rappa ja hiilivad saba jalge vahel minema. Ära tee siin parem näidendit, et sa millestki üldse midagi tead! Nagunii soojendasid mõne mõjuka rasvamao küljealust, et end mugava koha peale nihverdada!»
Alusetu süüdistustelaviin tekitas Hannas iiveldust. Ta oli juba jõudnud unustama hakata, kui ebamugav võis olla kasuisaga suhtlemine. Naine nõjatus vastikustundega tahapoole, ristas rinnal käed ja kahetses sisimas, et polnud sekretäril siiski palunud turvameest kutsuda.
«Kas me peame alati riidlema?» küsis ta viimaks külmalt, hääl vaoshoitud ja kuiv. «Sa ei pruugiks tegelikult olla väga imestunud, et ma kodus käia ei taha. Aga kui sa arvad, et ma olen nagu ema, kes endal tallata ja endale kõike öelda lasi, siis sa eksid.»
«Seda ma usun jah,» irvitas mees. «Ei tulnud sinu suust kunagi piiksugi, kui naha peale said.»
Vastutahtsi elustus Hanna meeltes hetk, mil isa ta raevuhoos peaga vastu seina oli tõuganud ja tal suust ojana verd hakkas voolama. Põlgus ja masendus võttis naises maad ning ta pilk rändas otsustavalt sisetelefoni poole, et tõepoolest turvamees kutsuda. Viimasel hetkel muutis ta siiski meelt.
«Mis sa tahad? Raha?» küsis ta külmalt.
«Raha?» käristas mees naerda. «Eks igaüks tahab siin ilmas raha. Selle peale kogu võidujooks ju käibki. Sina peaks seda õige hästi teadma, tibulinnu, kui endale selle magusa koha oskasid kahmata.»
Hanna koukis rahakoti välja, võttis sealt huupi kogu sularaha, mis tal olema juhtus, ja ulatas isale. Mees napsas pakutu lennult pihku ning pistis rahulolevana taskusse.
«Kui pakutakse, tuleb vastu võtta,» muigas ta. «Kui aus olla, ei tulnudki ma raha küsima.»
«Mida siis?»
Mees mõõtis kasutütart pika vesise pilguga. «Noh, kuniks sa siin kõikvõimast mängid, tee midagi asjalikku ka ja muretse mulle üks kena soe töökoht, kus su vana isa end eriti vaevama ei peaks, vaid muretult päeva õhtusse saab veeretatud.»
Hanna kulmud kerkisid kuuldust juuksepiirile. «Töökoht? Siin firmas? Mida tead sina reklaamindusest?»
«Midagi ikka. Seepi ja pesupulbrit ma omavahel just segi ei aja ning libedat juttu on mulle eluaeg meeldinud rääkida. Mida muud siin tarviski läheb?»
«No vabandust, aga meil töötavad ainult professionaalid.»
Isa punsunud nägu muutus ärritusest punaselapiliseks. «Ja kes siis mina sinu arvates olen?» kärkis ta. «Mingi tänavalt sisse karanud lakard või?!»
Täpipealt, mõtles Hanna, kuid ütles kuuldavalt: «Kahjuks on mul nüüd tõesti tegemist. Sekretär juhatab su välja.»
«Käi kuradile oma sekretäriga!» räuskas mees ja raske rusikas raksatas lauale. «Kus nüüd on tähtsust täis!»
Ühe pika õudse viivu vältel kartis Hanna tõepoolest, et mees tormab talle kallale ja lööb ta taas peaga vastu seina, et trotslikule kasutütrele koht kätte näidata, ent isa jäi liikumatuks. Õhus püsis äikest täis vaikus, milles Hanna kuulis kõigest oma südame ägedat kloppimist. Siis eemaldus tulija raskel sammul ning uks mürtsatas tema järel kinni.
Ühe pika viivu jõllitas Hanna sulgunud ust tummas vihas ja peitis siis nuuksudes näo kätesse.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar