laupäev, 27. aprill 2013

Meeneid Viluste koolist



Lisan ühe foto, millel on kingitused kohtumiselt Viluste põhikooliga, millega mind üle külvati. Rukkililled on tänavuaastane kooli teema ning neid siniseid õisi jagub kooliga tutvudes tõesti kõikjale. Kingituste seas on ka Viluste põhikooli õpilaste loometööde almanahh, mis sisaldab kodukooli õpilaste loomingut luules, jutustusi, arvamuslugusid, rõõmsavärvilisi fotosid maalitud töödest, imepeent graafikat, mida jäin ka kunstiklassis silmitsema ja isegi mõned võrukeelsed kirjatööd.
Võru-Seto tähtraamat sisaldab ainult murrakus tekste nii luule, arvamuslugude kui ka näiteks retseptide läbi, mustvalgeid fotosid ja vahvat võrukeelset kalendrit. Raamatu väljaandmist on toetanud Kultuurikapital.
Nädalapäevade nimetused:



 

iispäiv

tõsõpäiv

kolmapäiv

neläpäiv

riidi

puulpäiv

pühäpäiv

 
Võru murrakuga on mul üldse selline kummaline lugu, et aru saan hästi, kuna minu vanavanemad kõnelesid ainult selles keeles, ent kirjutamisel jään pisut jänni, kuna otseselt pole kunagi vaja olnud murrakus kirjutada. Kunagi sai Uma lehele üks võrukeelne artikkel kirjutatud ja tublid lehetöötajad nägid päris suurt vaeva, et mu ilukirjanduslik tekst murrakusse väänata. Sellega saab tutvuda  siin.

Lisan ka kaks võrukeelset anekdoodi Vipsikust, kuna need tundusid nii toredad. Naljad on kogunud ja kirja pannud Mari, Katrin ja Kaarel Pent.


Lats mäng kassiga arsti ja küsüs tollõ käest asalikult: "Ku vana ti olõti viimätsel aol olnu?"


Kuulmeistre küsüs latsõ käest: "Mille sul imä allkirjä päivikuh ei olõ?"
Lats seletäs: "Ma ei mõista imä allkirja tetä!"


Murdeloomingu konkursi "Mino Võrumaa" 2008 I-II koht.

Vipsik, lk. 138



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar