kolmapäev, 11. juuli 2018

Kunstmuinasjutusari "Laps ja Võlur" jätkub ka augustikuus




Kunstmuinasjutusarja "Laps ja Võlur" lood, jutud täiskasvanuile,  jätkuvad ka augustikuu ajakirjas "Saatus&Saladused"."Hea kontseptsioon", ütles kunagi üks mu tuttav peakirja- ja tegelaskujuvaliku kohta. Võtta kaks nii erinevat karakterit ja tekitada nende vahele mingi omapärane sümbioos. Idee tuli õhust, nagu tekib enamik mu ideid.

Niisiis, kes on Laps ja kes on Võlur? Laps on tõsine ja täiskasvanulik väike inimene, vaatamata oma eale kaugeltki mitte lapselik. Pigem maailma ja inimesi üllatavalt hästi läbinägev. Talle on omane teatav skeptiline hoiak ja muuhulgas ka kaastundlik loomus.
Võlur on vanaisa muhe kuvand. Pikk, mustas mantlis, mõtlik ja sõbralik. Tal on varrukast puistata erinevaid lugusid elust ning inimestest. Enamasti on need nukratoonilised, sest nukruses olla teatavasti peidus märksa suurem jõud kui lihtlabases rõõmus. Oli aasta 2012 ja toona ma eelistasin kirjutada nii. Nüüd said ajakirjale pakutavad lood uue ja hõlpsamini loetava lihvi, kuna esialgne keeleline keerukus ja kunstipärane vigurdamine kippus mu enda praeguse nägemuse järgi ideed justkui alla neelama. Seega võtsin vinti vähemaks ja tegin lood pisut lihtsamaks ning lugejaile hõlpsamini manustatavaks. 


Mis juhtub siis, kui korraks olla meeletu. Omada kirge või igatsust. Kasvõi unistust. Kui petlik on unistus? Kas sellele tasub järgneda ja mis juhtub siis, kui reaalsustaju kaob. Lood räägiks justkui taimedest – võilillest, toomingast, lavendlist, valgest sirelist, kibuvitsaõiest ja teistest, kuid see on kõigest allegooria. Ikka ja jälle on tegu inimeste eksliku ja eksitava maailmaga, milles igaüks talitab oma parima äranägemise järgi. Kas see ka alati õige on ja loodetud sihile viib, on muidugi iseasi. Vähemasti on mu lugude tegelased elanud, riskinud ning ära näinud, milleni üks või teine uitmõte, valik ja tegu viia võib. Võidupärjaga pärjatud neist igaüks ei saa ning šampanjat ei joo, kuid teadlikumaks elust ning selle seaduspärasustest, sekka iseendastki, saab kahtlemata.

Septembrist alates pakun tõenäoliselt midagi muud. Sama sarja lugusid on mul mõni veel, kuid otsustasin avaldada lasta ainult paremiku. Kellele meeldib "Väike Prints", peaksid meeldima ka mu kunstmuinasjutud. 



Pilt: internet









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar