pühapäev, 19. jaanuar 2014

Luulekonkurss "Kuldne Kaseleht 2013"


Mul on hää meel tõdeda, et lõpuks on minuni jõudnud ka rohekaaneline luulekogu "Kuldne Kaseleht 2013." Tegu on Eesti Luuleliidu poolt korraldatud luulevõistluse trükivalgust näinud paremikuga. 
Kuna luulevõistluse laureaatide väljakuulutamisele jäi ajanappusel minemata ja luulekogu saamata, kujunes aastalõpul päälinna kaubandusest kogumiku soetamine üpriski keeruliseks ettevõtmiseks, kuna kogumik oli paljudes poodides läbi müüdud ning aastalõpueelses saginas üpris võimatu soovitut leida. Lõpuks õnnestus luulekogumik soetada Eesti Luuleliidu kodulehelt, mida saab üpris soodsa hinnaga teha siin.
Luulekogu sisaldab 46 luuletuse näol paremikku sügisesest luulevõistlusest erinevatelt autoritelt ja on varustatud suleseppade piltidega. Kuidas läks neil, kes jõudsid 24. novembril luulevõistluse lõppüritusele Meriväljal, sellest annab Eesti Luuleliidu esimees Ingvar Luhaäär meeleoluka kokkuvõtte, kirjutades oma blogis nõnda:

24. NOVEMBRIL kogunesime Merivälja bussipeatuses. Ilm oli tormine, kuid kuiv. Muulil puhus lõikav tuul ja muuli otsa juures oli näha murdlaineid laksumas. Taamal säras Tallinna siluett (kilukarbi pilt) ja selja tagant valgustasid mingil määral veel ka tänavatuled. Ka koht, kus luulet kuulata, oli oskuslikult valitud  - varjulise betoonrinnatise all, kus tuult sama hästi kui polnud. Mõnetise külmetamise järel oli väga õdusaks kontrastiks soe tuba läheduses, kus jagasime välja värske luulevihiku, šampanjaklaasid ja suupisted ning kõigil osalejail oli võimalus  valida neljakümne vihikusse valitu hulgast  kolm laureaati. Võib ju öelda, et selline valik pole kuigi pädev, et parem  ikka, kui selle teostaksid tunnustatud kirjanduskriitikud… Võib öelda,  kuid meil on selline valikumoodus  olnud aastakümneid traditsiooniks. Polegi ehk vale arvata, et sellega me tahame ühtlasi parodeerida igasugust kirjanduslikku  hindamist, mis ei saagi olla sada protsenti objektiivne ja öelda, et võitnud on tegelikult ikkagi kõik nelikümmend, kes paremiku hulka tulid ja kelle luulet me pidasime vääriliseks ära trükkida.

Eesti Luuleliit arvas minu poolt saadetuist parimaiks luuletuse "Põuapilvede aeg".

PÕUAPILVEDE AEG


Usud sa veel
Neid liblikatena laiali lennanud
Õietolmuseid unelmaid?

Kuis püüad neid
Põlevate põuapilvede vahelt
Paljakäsi?




"Kuldne Kaseleht 2013",  lk. 11

Kogumikku sirvides jäi mu pilk pikemalt pidama luuletusele "Päev möödub." Õrna, keeleliselt rikka ning kauni luuletuse on kirja pannud Daivi Jõerand alias Ramona, kes on kirjutanud mitmeid laulusõnu ja kelle sulest on varem ilmunud luulekogu "Armastuseks loodud," mida saab soetada Apollo ketist siit.



Päev möödub,
sügisvalgust neelab õhtuhall.
Veel tuuleväsimusest
puulatva lehti unund.
Nii verevalt mu ette 
kibuvitsamarju punund
on Loodus vastandeis – kord hääbuv,
samas purpur-helendav kristall.


Las olla öö
mu ümbert värvid ära sõnund,
ja kleidi, õhkõrn-olematu, rebind tuul,
sõrmsoengusse su kuklal olen
sõrmed punund
ja viivuks meeletusemaitset
tajub huul.


Sel hetkel
veel ei tea, kas mul on tiivad.
On pekslev linnuke
vaid peidus roidekaare all.
Taas olen Sinu, iga pilguga
mu südant riivad.
Sind ümbritsen, 
kui voogav õrnussall.


Daivi Jõerand, "Kuldne Kaseleht 2013", lk. 16


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar