pühapäev, 26. mai 2019

Esseevõistluse "Minu Hiiumaa - 20 aastat hiljem" pidulik lõpetamine Rannapaargus


Sel aastal osalesin üle-hiiumaalisel abiturientide esseevõistlusel žüriis ja andsin lugudele hindepunkte. Sellisel kujul toimub esseevõistlus juba kolmandat korda ja selle korraldajaks on Andrus llumets. Kokku tuli viieliikmelisel žüriil hinnata 36 esseed. Töödele lisas omapära tõik, et need olid kirjutatud käsitsi. Hinnata tuli loo sisu ja mõtet, hindamisele ei kuulunud grammatika, käekiri jms.
Kutse žüriis osaleda kukkus mu näoraamatu sõnumite postkasti keset tihedat tööpäeva. Ettepanek oli ahvatlev, kuigi mahukas ja võttis korraks päris mõtlema, kas leian selleks piisavalt ajalist ressurssi. Siiski pole mul võimalusel kombeks kunagi ära öelda.

Nädalalõpu ilm juhtus olema imeilus. Istusin suviselt palavas aias viluvarjus, pastakas paremusjärjestuse tabamiseks näpus ning lugesin. Andrus pani mulle südamele, et kohtleksin iga lugu austuse ja tähelepanuga ega jätaks ühtegi paljutõotavat esseed märkamata.

Kohtasin lennukaid mõtteid, fantaasiat, noorte head tahet ka ise kodusaare elu edendamise eest hea seista. Paremuselt kolme esimese töö välja selekteerimine polnudki kuigi keeruline, kuna need eristusid tuntavalt oma julge ja voolava keelekasutuse, lennukate ideede ning paeluvate mõttekäikude poolest. Üheks oluliseks hindamiskriteeriumiks pidasin ladusat ning lugejat köitvat eneseväljendust, omapära ning kandvat ideed.

Võistluse pidulik lõpetamine toimus 22. mail restoranis Rannapaargu. Kohal olid samuti žüriis osalenud Hiiumaa Gümnaasiumi emakeeleõpetaja Tiiu Heldema, mõistagi Andrus ise, ning leheloo tarbeks klõpsis pilte teha Hiiu Lehe peatoimetaja Harda Roosna. Kohaletulnuid võttis vastu rikkalik värviküllane suupistelaud ning mõnus suvine meeleolu. 
Esimese koha pälvis Mattias Malk, teisele kohale jõudis Gritt-Marleen Rakkaselg ja kolmanda koha saavutas Hanna Lige. Lisaks rahalisele preemiale antakse võitjate käsutusse lõpupeo pidamiseks puhkeküla Villamaal. Jääb üle imetleda Andruse head tahet ning indu sellist toredat ning tänuväärset ettevõtmist vedada ning soovida üritusele pikka iga.


Esseevõistluse peakorraldaja Andrus Ilumets


Gümnasistid võistlustules

Esseed köidetakse kaante vahele ja need jäävad koolile, lubas Andrus

Gümnasistid võidupunktide ootuses

Kolmas koht Hanna Lige (100 eurot)

Teine koht Gritt-Marleen Rakkaselg (200 eurot)

Esikoht Mattias Malk (500 eurot)

Temaatiline tort












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar