laupäev, 19. august 2017

"Meie Maa" ja "Hiiu Leht" kajastasid minu uue lasteraamatu "Maailma parim dingo" sündi




Saare maakonna päevaleht "Meie Maa" ja hiidlaste nädalaleht "Hiiu Leht" kajastasid minu uue lasteraamatu "Maailma parim dingo" sündi. 

"Maailma parim dingo" viib Austraaliassee
Autor: Harda Roosna
Reede, 28. juuli 2017.


Aastaid lasteaiakasvatajana töötanud Kiiri Saar sai äsja valmis oma esimese lasteaiaealistele mõeldud raamatu. Lõbusate lugude kaudu õpetab see tundma kaugete maailmajagude ja mandrite loomi.


Autor ütleb, et täiskasvanud lugejale kirjutamiselt lastele ümber häälestamine polnudki nii lihtne. Selleks läks ta kohalikku vallaraamatukokku ja laenutas enamiku lastekirjanduse hetkeparemikust. Koju jõudnud, asus ta raamatuid läbi töötama.
“Parajasti oli suvi, puhkuse aeg, ning mahti ettevõtmiseks piisavalt. Poole lugemise pealt, küllap olles ühtaegu haaratud nii kaasaegsete lasteraamatute pilkupüüdvatest illustratsioonidest kui ka kaasakiskuvatest juttudest, oligi äkki õige tunne sees,” meenutab autor oma blogis. Ülejäänud pool mäge raamatuid sirvis ta niisama läbi. Suur abi selle raamatu kirjutamisel oli tal lasteaia kogemusest. Nimelt oli tal komme lastele alati unejutuks midagi ette lugeda.
“Nägin kohe, et kui nad hakkasid nihelema, siis see ei lähe. Kui lapsed aga huviga kuulasid ja vaikselt olid, siis aimasin, mis neile meeldida võib.”

Raamatus ongi lühikesed, lõbusad ja õpetlikud, kuid mitte moraliseerivad lood. Viimast rõhutab autor eriti: “See on tunda, kui autor tahab moraalitseda ja õpetada, aga minu raamatus käib see pigem läbi olukordade ja kogemuse ja huumori – tahtsin, et lastel oleks lihtsam seda omaks võtta.”
Raamatu idee pandi idanema kaks aastat tagasi, kui Kiiri Saar sai täiesti juhuslikult kokku toimetaja Piret Ruustaliga ja too tegi ta Kiirile ettepaneku, et kui kirjutaks ühe sarja.
“Kui mulle juba ettepanek tehakse, siis ma sellest ikka kinni võtan kui mul on vähegi aega,” ütleb Kiiri.
Ja ettepanekuid ikka tehakse: Argo, Varrak, Tänapäev, Kentaur – Saar on seni koostööd teinud mitme kirjastusega, Dingoraamat on Argo väljaanne. Teise tänavu ilmunud raamatul, suhteromaanil “Tupiktänavas” lasi trükivalgust näha kirjastus Kentaur.
“Jah, nüüd on mul võimalik isegi valida, kellele ma oma raamatu avaldamiseks annan,” ütleb Saar.
Ta lisab, et aastate jooksul on tal tekkinud paar lemmikkirjastust, kellega koostöö ja suhtlemine hästi sujub.
Seitsme aastaga on Kiiri Saarel ilmunud 14 raamatut, neid ostetakse ja loetakse. Eriti hästi läheb selsamal lasteraamatul – “Maailma parim dingo” oli vahepeal suisa edetabelis.
“Ma lihtsat teen seda, mis mulle meeldib – olen lapsest peale armastanud kirjutada,” ütleb Kiiri tagasihoidlikult.

Kahjuks jääb nüüd armastatud asjaga tegelemiseks vähem aega. Eelmises töökohas oli suvel pikk puhkus, mis suurepäraselt sobis kirjutamiseks, praeguses töökohas aga on puhkus tavalise pikkusega ja eks selleks ajaks ole kogunenud ka muid tegemisi. Loodetavasti jätkub autoril jaksu siiski ka kirjutamiseks, et tema lugejad saaks anda hinnanguid nagu see: “Kiiri kirjutab tohutult mõnusalt. Tal on väga rikkalik sõnavara ja autor oskab lausa detailselt tuua välja sellised pildid ja situatsioonid, et sa jääd uskuma, nagu olekski kõik päriselt olnud. Lood on väga erilised ja osad neist kalduvad ulmesse.”

Autor ise hindab, et suutis kirjutades hoida kerget, lastele mõistetavat stiili, lihtsust ja humoorikust, et pilt ja tekst on omavahel balansis, täiendades teineteist ning raamat läbinisti kvaliteetne – kõvakaaneline, ilusas trükikirjas ja kallil paberil. “Olen alati olnud seda meelt, et kui midagi teha, siis teha seda hoole, armastusega ja korralikult. Või siis üldse mitte teha. Dingoraamatut pean igati õnnestunuks,” kirjutab Kiiri Saar oma blogis.

Dingoraamatu illustreeris Ruudu Remmelgas. “Kunstniku otsimisega läks ikka mitu kuud,” ütles Saar. “Lõpuks said otsingud kuhjaga tasutud Ruudu Remmelga näol; illustratsioonid tulid imekaunid.”
Saare varasemad lasteraamatud, Keteriini ja Sirelini lood, illustreeris Epp Marguste ja ka tema illustratsioonidega oli autor väga rahul, kuid kirjastus otsustas muuta stiili ja suunda.

“Maailma parim dingo” on sarja esimene raamat, mis tutvustab maailma loomi põhimõttel, et igale loomale on pühendatud humoorikas ja õpetlik looke. Austraalias elab palju toredaid loomi, kellest mõned on nii haruldased, et neid ei kohta looduses mitte kusagil mujal maailmas. Nii sattuvad vahvas raamatus koaala ja vombat, kuukabarra ja lüürasaba, bilbi ja taipan, känguru ja nokkloom, sipelgasiil ja dingo ühtelugu naljakatesse ja õpetlikessegi seiklustesse.
Näiteks känguru Kalle on nii hajameelne, et unustab ära, mida ta poodi ostma läks, nokkloom Niina kipub alatasa kõiki õpetama, koaala Karla kardab natuke pimedust, aga oskab imehäid kooke küpsetada. Vombat Villu otsib endale sõpra ja dingo Taunol on suured plaanid tulevikuks – iseasi, kas need ka täide lähevad.


Kõnealuse artikli leiab ajalehe "MeieMaa" veebilehelt:  https://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=61&artid=77515



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar