esmaspäev, 29. oktoober 2012

"Keteriin Salaaias" tutvustus Postimehes


Postimehe lisas kord kuus ilmuvas Ajakirjanike Liidu väljaandes "Ajaleht Raamat" ilmus 25.ndal oktoobril mu esimese lasteraamatu pikem tutvustus. Teos ise näeb ilmavalgust novembri lõpus. Raamat on 128 lk pikk, kõvakaaneline ja saanud kaunid illustratsioonid tunnustatud Eesti kunstnikult Epp Margustelt.
Endal õnnestus ka artiklile tänu raamatukogule pilk peale visata, kuna müügist kadus ajaleht kuidagi imekiiresti. Lehitsesin seal heitlikult kiiresti alanud talve tõttu lumeveest tilkuvana Postimehe eelmise päeva numbrit ja kuigi kunstnikuga oli kujundusest muidugi eelnevalt juttu olnud, nägin tänu lehe vahendusele siis ka ise ära teose kaanekujunduse.
Ajalehte läks tekst natukene lühendatud kujul (viimane lõik ei mahtunud ära), ent siia on alati hea võimalus asju täismahus üles laadida :

Keteriin Salaaias“ esimese osa tutvustus:
Väike Keteriin elab oma ema ja isaga ühes Eesti väikelinnas pealtnäha igati rahulikku ja toredat elu. Tegelikult on üksinda kasvaval tüdrukul enamasti pisut igav. Ühel soojal suvepäeval satub Keteriin liblikat taga ajades pooljuhuslikult kodu lähedal asuvasse vanasse mahajäetud parki, kus ta avastab kogemata nähtamatu ukse kõige eriskummalisemasse võluriiki – Salaaeda. See on maailm, kus kõik on sootuks teisiti kui tema kodus – taimed kasvatavad toitu, liblikad ja lilled räägivad ning kogu unenäoline lopsakalt õitsev ümbrus peidab endas igal sammul põnevaid avastusi. Keteriin sõbruneb Salaaias peagi suure ja karvase olevuse Kreebuga, kellega koos kulgeb ta läbi kõige uskumatute seikluste ja leiab endale rohkesti veidraid ja vahvaid sõpru. Ta proovib kammkaru juures võileivapuu vilju, laseb kingsepp nahkrotil endale uued kingad valmistada, saab teada, kuidas lüpstakse nurrulinde, tutvub ämmelgate ja nende iseäraliku andega, lendab tiibkilpkonnade kukil läbi kogu Salaaia ja võtab osa lahke Siilisiirimamma kuulsast pühapäevapeost. Tänu toetavatele sõpradele suudab ta minetada isegi oma esinemishirmu ja annab koos ümisejaperega vahva kontserdi.
Fantaasiasõprade toel muutub Keteriini igavavõitu elu kõige värvilisemaks muinasjutuks, kus piirid fantaasia ja reaalsuse kipuvad ajuti lausa segunema. Salamaailm annab Keteriinile vajaliku julguse ja enesekindluse hakkama saada nii lasteaiakaaslaste keskel kui ka oma pisut üleoleva sõbranna Reeli seltsis.
Keteriin Salaaias“ on Eesti autori  lõbus ja fantaasiarohke tõlgendus maailmakuulsast lasteraamatust „Alice Imedemaal.“ Järg esimesele osale ilmub juba uue aasta algul.

Autor endast:

Olen pärit Põlvamaalt, omandanud Tartu Õpetajate Seminaris algklasside õpetaja eriala, hiljem Tallinna Ülikoolis raamatukoguhoidja kutse, töötanud algklasside õpetajana, juhendanud kunstiringi ja mitmete teiste loominguliste huviringide tegevust.
Kirjutamise juurde ei sattunud ma juhuslikult, pigem on vajadus end kirjasõna kaudu väljendada ja seeläbi maailma lahti mõtestada minus alati olemas olnud. Tänu kirjandusõpetajast emale ümbritses mind lapsest saati raamatute turvaline ja paeluv maailm, millesse võisin end unustada. Kirjandustunnid olid mulle esmaseks väljundiks oma fantaasiat välja elada, hiljem kirjutasin palju aastaid sahtlisse luulet ja lühijutte.

Aktiivselt loomingut viljelema, eesmärgiga publitseeritud saada, asusin kolm aastat tagasi, kui tundsin, et aeg selleks on lõpuks küps. Minu sulest on ilmunud humoorikas fantaasiaromaan „Lepatriinupüüdja“ kirjastuselt Kuma, romantiline põnevusromaan „Martin Greeni juhtum,“ kirjastuse Tänapäev ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse noorteromaanivõistluse üks võidulugusid. Sel aastal nägi ilmavalgust ka mu kolmas, romantiline noorteromaan „Ruubeni liblikad: Kirsipiia,“ kirjastuselt Varrak.


Teen kaastööd
ajakirjandusväljaannetele, pean kahte kirjanduslikku blogi ja arendan eesmärgipäraselt kunstilist kirjutamist. Armastan loodusfotograafiat, maalimist, psühholoogiat ja oma praegust elupaika Hiiumaad, mille vaikus ja looduslähedus on kujunenud mulle parimaks inspiratsiooniallikaks. Kirjutades tunnen end kõige enam iseendana ja vahel näib mu kirjutatu mulle märksa reaalsem kui elu ise.

Ajakirjanike Liidu väljaande "Ajaleht Raamat" veebiversiooniga saab tutvuda siin.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar