teisipäev, 27. mai 2014

Muljeid Kärda sadama avamiselt

Kell tiksub laupäeva keskpäeva. Kuigi kalender näitab alles mai lõppu, täpsemalt siis 24ndat kuupäeva, kõrvetab päike halastamtu suvekuumusega. Uuele sadamahoonele lähenedes kostab kõrvu muusikat, melu ning valjuhääldist kõlab ergutav hääl, mis annab teada peatselt algavast suursündmusest – Kärdla sadama taasavamisest. 


Kiviplaadid kiirgavad soojust, valged jahid loksuvad hiiglaslike veelindudena kai ääres reas, muist neist kaunistatud värviliste lipukestega, osad pilkupüüdvate ornamentidega. Eemalt paistab laste mänguväljak, kus väikesed külalised endale kiigel hoogu annavad, avatud on kohvik, mille hämarasse sisemusse sattudes leian eest kurbliklõbusat viisi mängiva rännumehe-moega lauliku, uudistan fotonäitust ning jahtklubi, ekslen kukekommidekuhilate, päikese käes säravate murelitopsikute ja õhupallide vahel, tervitan tuttavaid ja vaatan võõraid.


Sadama territooriumil on õhku ning avarust on palju, samuti neid, kes uudistama tulnud – nii linnasaksu kui maainimesi, lapsi ja vanu, sekka ka mõni karvane neljajalgne, kes päikesesoojas rõõmsasti lustib ja enda liigikaaslastega moe pärast tutvust teeb. Kõlavad sõnavõtud ning kirikuõpetaja pühalik hääl õnnistab vastse merevärava pühakirjasõnadega sisse.






"See on mitte aasta tegu, vaid sajandi tegu," kiidab Hiiu vallavanem Georg Linkov ja tema hääles heliseb selgesti tuntav uhkusenoot.
Hea meel näib olevat kõigil – nii neil, kes oma rikkaliku käsitöötoodangu laudadele laiali laotanud ja ostjaid naeratades lähemale meelitavad, kui ka pitsiliste päevavarjudega ringi jalutavatel turistidel, kes mobiiltelefonidega pilte klõpsivad ja oma karvaseid sõpru jõudumööda ohjes hoida üritavad.








"Palju õnne!" hüüab mulle rinnas lehviva oranži lilleõiega möödajalutav Hiiu Lehe peatoimetaja Harda Roosna. Kuna hetkeks jään teda tummalt tunnistama ja mõttes aru pean, kas ta pidas silmas mu möödunudkuist sünnipäeva, lisab ta naeratades: "Sadama avamise puhul!"
Sedasama õnne meile kõigile - et sadamal hästi läheks ja meeleolukas päev kauaks meelde jääks. 












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar