esmaspäev, 7. oktoober 2019

Ilmunud on ajakirja oktoobrilugu "Vale valik" ehk "Sügistalgud kujunesid naistevahetuseks"





Rõõm nentida, et uue kuu ajakirjalugu on jälle ilmunud. Trükki läinud loo algne pealkiri "Vale valik" sai pisut tabavama pealkirja: "Sügistalgud kujunesid naistevahetuseks". 

Inspiratsiooni loo tarbeks sain ühest hiljuti loetud maalähedase ainestikuga raamatust, mille soe toon mind sõnul seletamatu kodususega kõnetas. Eks neid talguid sai  maal vanaema juures omal ajal palju peetud, suuremad talutööd võeti ikka ette hulgakesi, oli selleks siis suvine heinategu või sügisene kartulivõtt. Seniajani on selgelt meeles need sääri kriipivad heinakõrred, kuivatatud heina pehme lõhn ja hapendatud kasemahla soolakas maitse, mis mekkiski palaval suvepäeval kõige paremini. Sügisese kartulivõtuga meenub eeskätt rammusa mulla lõhn, pirakad kuldkollased kartulid, porikamakatega ehitud kummikud, poolvalmis kreekide kibehapu maitse ja esimest kartulivagu lahti töristav punane traktor. Midagi sellest kõigest sattus kaudselt ka mu oktoobrikuu loosse, kuigi lugu ise on hoopistükkis teine.
Lugu siis neljast õest, kellest üks on maale elama läinud ja püüab seal väikelapse kasvatamise kõrvalt suure talu perenaisena hakkama saada. Elu on hapra kondiga piiga jaoks vaevanõudev ja harjumatu. Linnas elavad õed tulevad hea meelega sügisestele maatöödele appi, kuid paraku selgub peagi, et mõni neist on liigagi abivalmis ja seda koha peal, kus seda sugugi ei peaks olema.
Katkendit saab lugeda siit.










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar